Weetjes over de asperge

Asperges behoren tot dezelfde familie zoals prei en ui, dit is de leliefamilie.
Het aspergeseizoen start in april en stopt eind juni (buiten onverwarmd).
De groene asperges groeien boven de grond, de witte asperges daarentegen worden onder de aarde geteeld.
Vandaar dat ze ook hun witte kleur behouden, vanaf het moment dat de asperges in contact komen met licht worden ze groen.
Het kweken van witte asperges is arbeidsintensiever en daardoor zijn ze ook duurder.

Asperges hebben verschillende eigenschappen:

Bestrijden van nierstenen
Opwekken van lust

Bewaren van asperges

Ongeschilde asperges bewaar je best door ze met de stengel in fris water te zetten.
Geschilde asperges daarentegen worden onder een vochtige doek in de koelkast bewaard.

Koken met asperges

Asperges worden het best in licht gezouten water gekookt.
Maar kort gewokt smaken ze ook lekker, ook stomen is een optie.
De beste manier om asperges te schillen is van kop naar steel, dit gaat het best met een dunschiller.
De houterige voet en de schillen kunnen gekookt worden in melk of bouillon. Dit kan dienen als basis voor soepen en sauzen.

Wijntip

Asperges zijn van origine bitter, maar ze bevatten toch een lichte zuurtegraad. Wijn zal een bepaalde zuurtegraad moeten bevatten om op te tornen tegen het zuur van de asperge om de bitterheid te maskeren.
Een zachte wijn met een intens aroma is ideaal!
De beste wijnen hiervoor zijn:
Pinot Gris uit de Elzas
Niet volledig droge Riesling uit Duitsland (Auslese bijvoorbeeld)