Over de asperge

Algemeen over de Asperge

De asperge is een plant waarvan de jonge scheuten geteeld worden als groente. Er bestaan witte asperges en groene asperges. De eerste zijn onder de grond gegroeid en uit het licht gehouden, de tweede hebben wel de zon gezien. In Noordwest-Europa zijn de witte asperges het meest gebruikelijk, in landen als Italië de groene asperges. Ook komt de asperge in het wild voor in duinstruweel en langs rivieren.

Voedingswaarde

Voedingswaarde per 100 gram
kJ 88
kcal 21
Eiwit 2 g
Koolhydraten 10 mg
Calcium 20 mg
IJzer 1 mg
Natrium 5 mg
Vitamine C 20 mg
Asperges behoren tot een van de verse groenten die het meest vitamines uit de B- en E-groep bevatten.

Soorten

De aspergeplant bestaat ook in vele soorten, elk een beetje anders maar een asperge blijft normaal een asperge. Het verschil zit hem vooral in de kwaliteit van de asperge en de oogst tijd. Enkele soorten zijn: Gijnlim, Avalim, Grolim, Herkolim, Thielim, Horlim, Backlim.

Een asperge steekt de kop door het zand. Tijd om te oogsten.