Doe het zelf

Als je niet altijd naar de winkel of de plaatselijke aardbeien kweker wil gaan voor lekkere verse aardbeien, kan je het natuurlijk ook zelf proberen. Heb je nog geen of zeer weinig ervaring raden wij aan om eerst met enkele plantjes te beginnen en bv. volgend jaar meer plantjes te plaatsen.Via deze website kan je een heel eind ver geraken. Let wel op wij geven enkel informatie en kunnen je helpen met vragen wij zijn niet verantwoordelijk voor mislukte oogsten of andere zaken.

Wanneer plant je aardbeien?

Eerst is het belangrijk om op het juiste moment de plantjes te planten, het is niet verstandig om dit in januari te doen. Het ideale moment is augustus dan kan je het volgende jaar oogsten in juni en juli.

Volle grond

In principe is het mogelijk om aardbeien op elke ondergrond te telen. Je kan best een tijdje op voorhand de grond behandelen met wat mest dit om de grond wat extra voedingsmiddelen te geven. Eerst gaan we een aardbeienbed aanleggen, een aardbeienbed is een iets verhoogde rij waar de aardbeien planten op gepland worden. We gaan de grond een klein beetje verhogen zodat het regenwater goed weg kan en de aardbeien niet in het water staan bij regen. We raden aan om zwarte landbouw folie te gebruiken, dit houdt de warmte en vocht beter bij de aardbeien blijven properder en je zal weinig tot geen onkruid hebben. Je kan er ook voorkiezen om stro tussen de panten te leggen, zo liggen de aardbeien zacht en is er minderkans op beshadiging van de vrucht. Bij het aanleggen van je aardbeienbed, kan je de aardbeiplanten in rijen planten en onderlinge plant afstand van 25 à 35 centimeter, tussen 2 rijen neem je best een groter afstand van ca. 70 cm tussen de 2 planten. Bij het planten moet je er goed op letten dat het hart net boven de grond uitsteekt en zeker niet te diep geplant wordt. Als dat niet het geval is, riskeer je dat het hart gaat rotten en onvoldoende licht krijgt om te groeien. Druk de grond na het aanplanten goed aan en geef beetje bij beetje water.

In potten planten

Aardbeien hoeven niet per se in volle grond geteeld te worden, ze doen het net zo goed in potten op je terras of balkon. Neem een voldoende ruime pot of bak in plastic of in terracotta. Erg decoratief zijn speciale aardbeipotten met zijdelingse openingen. Controleer of de pot of bak voldoende afwateringsgaten heeft, want aardbeien staan niet graag te nat. Vul de pot of bak vervolgens met een goed potgrondmengsel en druk goed aan. Stek het aardbeien plantje in de pot, als je een ruime pot hebt kan je meerdere plantjes (bv. 2) in een pot planten. De pot kan beter niet tot aan de rand gevuld zijn, dat vergemakkelijkt het water geven. Na het planten begiet je onmiddellijk de aardbeiplanten.

De ideale plaats voor de aardbei

Aardbeien houden van zon, een plantenbed of een aardbeienpot op een zonnige plaats is dus aan te raden. Let echter op bij te sterke zon: vooral jonge planten kunnen daaronder lijden. Scherm in dat geval het aardbeienbed af of verplaats de pot.

Aardbeien water geven

Aardbeien houden zoals eerder gezegd, niet van een kletsnatte grond, maar een te droge grond is ook niet aan te raden. In principe moet de potgrond steeds goed vochtig zijn. Geef aardbeien tijdens de groei- en bloeiperiode daarom geregeld water. Op warme zomerdagen mag je ze zelfs elke dag water geven.

Aardbeien overwinteren

Of je aardbeien kweekt in een aardbeienbed of in een pot, je hoeft niet elk jaar nieuwe planten te kopen. Als meerjarig gewas kunnen ze gerust enkele jaren op dezelfde plaats staan, al rooi je ze best na twee jaar om een rijke oogst te behouden.
Aardbeien verdragen lage temperaturen, maar bij strenge vorst moet je ze beschermen. Aardbeien in een kweekbed in de moestuin dek je af met stro of takken of plastic folie tijdens de koudste maanden van het jaar. Aardbeien in potten haal je in de herfst naar binnen om ze binnenshuis te laten overwinteren.

Binnenkort zal deze pagina aangevuld worden met foto’s en meer uitleg. Als je vragen hebt kan je ons altijd contacteren.

Wij zijn niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor een mislukte oogst.