Over de aardbei

Algemeen

De aardbei – in het Latijns fragaria wat is afgeleid van fraga wat aardbeitje betekent – is familie de rozenfamilie. Een bijnaam is zomerkoninkje, omdat hij in de zomer met veelzon het lekkerst is en haast niemand hem kan weerstaan. Opzijn best is hij lekker zoet en niet te sterk van smaak. De hartvormige vrucht wordt op veel oude schilderijen getoond omdat het kortstondige genot symboliseert. De aardbei is een schijnvrucht net zoals de vijg en de ananas. De aardbei is eigenlijk een opgezwollen bloembodem met daarop zaadjes. Deze zaadjes heten dopvruchtjes, dat zijn èènzadige niet openspringende vruchten. Deze zaadjes zijn de vruchten van de aardbeienplant. Schijn bedriegt. Als je de aardbei wilt wassen doe dit dan kort met het kroontje eraan, haal hierna pas het kroontje eraf doe je dat niet dan heb je veel smaak verlies en zal de aardbei zich volzuigen met vocht.

Voedingswaarde

De aardbei bestaat voor meer dan 90 % uit water. Bovendien bevat het zeer veel Vitamine C, 60 mg per 100 gr. Aardbeien zijn gezond een bakje aardbeien bevatten slechts 5 gr Koolhydraten. Verder zijn er in aardbeien, Vitamine A, B1, B,2, Natrium, Kalium, Calcium, Fosfor, Magnesium en IJzer te vinden. Het is samen met de blauwe bes de gezondste fruitsoort, dat er is. Het bevat net als de tomaat veel anti-oxidanten waardoor het beschermt tegen hart en vaatziektes en andere kwalen. Zo zuiveren ze je lichaam tegen zware metalen en gifstoffen, bevat het stoffen met ontstekingswerkende remming en is het goed voor sterke botten.

Soorten

Je hebt heel veel verschil in aardbeien er zijn verschillenden soorten, diktes, vormen en zelfs kleuren. Het meest geteelde ras in Nederland en België is Elsanta. Enkele rassen zijn Korona, Vima Zanta, Lambada en Elianny. Het allervroegste ras is Karina, maar geeft weinig vruchten. Doordragende rassen zijn onder andere AVA, Rapella, Evita, Everest, Vima Rina, Selva, Koning Kim, Everglade en Ostara.

Aardbeien Geel