Asperges met aardbeien

500 g witte asperges, 500 g aardbeien, handje verse kervel

voor de vinaigrette
6 eetlepels druivenpitolie, 3 eetlepels sherryazijn, 1 eetlepel vloeibare acaciahoning, zout, vers gemalen zwarte peper

Pocheer de geschilde en kleingesneden asperges 5 minuten in kokend water en zorg dat ze beetgaar blijven. Giet af, laat uitlekken en afkoelen. Verdeel met de schoongemaakte en gewassen aardbeien over schaaltjes of dessertborden.
Bereid een vinaigrette met de opgegeven ingrediënten en bedruip daarmee de bereiding. Garneer met plukjes verse kervel en serveer als voorgerecht.

LEKKERE WEETJES
Serveer het aspergeslaatje met aardbeien eventueel op een bedje van eikenblad- of andere sla.
Voeg aardbeien of ander zacht rood fruit net voor het serveren toe aan een slaatje.
Gebruik aspergeschillen in een bouillon voor de soep.

Aardbeientaart met zelfgemaakte bodem

Opbrengst : 2 taarten

Voor de taartbodem:
300 gr bloem
80 gr witte basterdsuiker
125 gr boter
een snufje zout
1 eidooier
50-100 ml water

Voor de vulling:
500 ml melk
vanillestokje, in de lengte doormidden gesneden
130 gr suiker
4 eieren
30 gr bloem
1 bakje aardbeien, schoongemaakt

Meng in een keukenmachine of een grote kom de bloem, suiker, zout en boter. Mix of kneed met de hand tot het mengsel kruimelig is. Voeg eidooier en water toe en kneed tot het deeg glad is en een bal vormt. Verdeel het deeg over de bodem en de randen van een ingevette taartvorm.
Prik het deeg in met een vork en bedek dan met bakpapier en een steunvulling (bonen of speciale steentjes), zodat het deeg geen luchtbelletjes krijgt of inzakt.
Bak ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven op 180°C.
Terwijl de bodem bakt, breng je de melk met een half vanillestokje in een steelpan op matig vuur aan de kook. In een kom of de kom van een keukenmachine, mix je de suiker en de eieren tot een romige, lichtgele massa. Voeg de bloem toe.
Roer de hete melk er beetje bij beetje doorheen (nadat je het vanillestokje hebt verwijderd) en giet alles in de pan en laat op heel laag vuur zachtjes koken tot de room dik genoeg is.

Aardbei Mojito

Porties : 8

suiker, voor de rand van het glas
2 grote limoenen
1/2 bosje muntblaadjes
7 aardbeien, in kwarten
190 gr suiker
240 ml witte rum
480 ml spuitwater
ijsblokjes

Spreid een laagje suiker uit op een schaal. Wrijf met een partje limoen langs de rand van elk glas en dip dan de glazen in het suikermengsel om een suikerrandje te maken; zet apart.
Pers alle limoen uit in een grote sapkan. Doe de uitgeperste limoenpartjes met de munt, aardbeien en suiker in de kan. druk met een stamper het fruit aan zodat het vocht uit de aardbeien en de munt komt. Roer de rum en het spuitwater erdoor tot de suiker is opgelost. Schenk in de glazen die je hebt gevuld met ijsblokjes en serveer.

Aardbeientiramisu

Porties : 2

1 bakje verse aardbeien
8 el poedersuiker
225 gr mascarpone
8 el (slag)room (probeer room te vinden met een zo hoog mogelijk vetgehalte, bij voorkeur 40%).
2 el likeur met koffiesmaak
18 lange vingers
5 eetelepels koude espresso
1/2 tl cacaopoeder

Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snij ze in plakjes. Bewaar twee aardbeien voor de garnering en snij 100 gr aardbeien in plakjes (die heb je nodig voor het laagje aardbeien in de Tiramisu).
Stop de rest van de aardbeien en 2 el poedersuiker in een blender/keukenmachine, pureer dit en zet het daarna weg.
Doe de mascarpone, 4 el room, 4 eetelepels poedersuiker en de likeur in een middelgrote kom en meng alles door elkaar met een elektrische mixer (ongeveer 1-2 minuten op middelmatig tot vol vermogen, totdat het mengsel dik geworden is).
Leg 6 lange vingers in een diepe serveerschaal en smeer ze in met ongeveer 1 tl koude espresso. Smeer hierover vervolgens de helft van het kaasmengsel uit en dek af met een laagje aardbeien.
Leg de volgende 6 lange vingers hierboven op, herhaal dezelfde stappen zoals hiervoor beschreven (espresso, kaasmengsel en aardbeien) en dek tenslotte af met de laatste 6 lange vingers.
Doe de overgebleven 4 el room en 2 eetelepels poedersuiker in een kommetje en meng alles door elkaar met een elektrische mixer (ongeveer 1 minuut op middelmatig tot vol vermogen, totdat het mengsel stijf geworden is). Smeer dit over de bovenste laag van de lange vingers.
Bestuif met cacaopoeder en garneer met de 2 hele aardbeien. Giet wat aardbeienpuree op twee bordjes, snij de tiramisu door de helft en plaats beide stukjes ieder op een apart bordje, bovenop de puree.

Aardbeien in chocolade

200 gr chocolade, in stukjes
500 gr aardbeien
We gaan de aardbeien voorzien van een laagje chocolade door chocolade te smelten in een glazen kommetje boven op een kookpot gevuld met water, de au bain-marie wijze. Eerst gaan we een kookpotje vullen met water, we plaatsen het glazen kommetje boven op het kookpotje. We brengen het water tot het kookpunt en vullen het glazen kommetje met wat chocolade. We roeren lichtjes in de chocolade tot de chocolade volledig gesmolten is. Daarna nemen we de aardbeien en doppen ze in de chocolade, als de chocolade op is of er is nog onvoldoende voegen we weer enkele blokjes chocolade toe en roeren we weer tot het gesmolten is. Dit doen we tot onze aardbeien of chocolade op zijn of tot we er genoeg hebben. We laten de aardbeien 30-45 minuten afkoelen.

Aardbeientaartjes

Porties : 12

12 kant-en-klare taartvormpjes, gebakken
150 gr (basterd)suiker
2 1/2 eetlepel maïzena
snufje zout
225 ml appelsap
500 gr verse aardbeien, ontkroond

Voor de glazuur: suiker, maizena en zout vermengen. Appelsap erdoor roeren en op een matig hoog vuur al roerend aan de kook brengen en tot een dikke, gladde vloeistof laten inkoken. 10 minuten laten afkoelen.
De taartvormpjes met een dun laagje glazuur besmeren. Aardbeien erover rangschikken en eventueel in stukjes snijden zodat ze goed passen. De resterende glazuur over de aardbeien scheppen en goed bedekken. 2-4 uur in de koelkast zetten. Naar wens eventueel garneren met slagroom of custardpudding.

Aardbeiensaus

Porties : 4
2 bakjes aardbeien, ontkroond
4 eetl basterdsuiker
1 theel vanilla extract
Snij 1/3 van de aardbeien doormidden. Doe de aardbeien, suiker en vanille in een pan op matig heet vuur. Kook 5 minuten onder af en toe roeren. Neem van het vuur. Pureer 1/3 van de saus in een blender en voeg dit weer terug bij de resterende aardbeien. Bewaar in de koelkast.

Makkelijke aardbeientaart

Porties : 8

150g basterdsuiker
225ml water
4 eetl aardbeienjam
4 eetl maizena
1kg verse aardbeien, in plakjes
1 (23cm) kant-en-klare taartbodem (bij voorkeur gemaakt van Digestive koekjes)

Meng de suiker, water, jam en maizena samen in een steelpan. Kook een minuutje. Neem van het vuur.
Roer de aardbeienplakjes er goed doorheen. Giet in kant-en-klare taartbodem.
Zet in de koelkast tot de taart gezet is. Serveer met slagroom.

Aardbeien cupcakes

Porties : 12140 gr boter, op kamertemperatuur
150 gr ruwe rietsuiker
3 eieren
220 gr zelfrijzend bakmeel
1/4 theelepel zout
4 eetlepels verse aardbeien, zeer fijngesneden en uitgelekt
De oven voorverwarmen op 170°C/gasstand 3. Een bakvorm voor 12 muffins licht invetten of met papieren vormpjes vullen.
In een grote kom boter en suiker licht en luchtig opkloppen. De eieren 1 voor 1 toevoegen. Zelfrijzend bakmeel met zout vermengen, het botermengsel toevoegen en het geheel grof mengen. Tenslotte de aardbeien erdoor scheppen. Het beslag gelijkmatig over de vormpjes verdelen.
20-25 minuten in de voorverwarmde oven bakken tot de bovenkant terugveert als u er zachtjes op drukt. De bakvorm op een rooster zetten en laten afkoelen. Als de muffins zijn afgekoeld de cakejes op een presenteerschaal leggen en eventueel glaceren met glazuur naar keuze.

Vers aardbeienroomijs

Porties : 6600g verse aardbeien, kroontjes verwijderd
350 ml extra dikke room (vetgehalte 50%)
150 gr ruwe rietsuiker
3 eierdooiers
3 eetlepels rietsuikerstroop

Klaar in 30min.

Doe de aarbeien in blender of keukenmachine. Hierna schenkje de aardbeien in een grote kom.
In een sauspan op een middelhoog vuur 275 ml extra dikke room verwarmen tot de room langs de rand begint te bubbelen.
In een grote kom suiker, eierdooier, resterende room en rietsuikerstroop opkloppen. Geleidelijk en onder constant roeren de warme room aan het eiermengsel toevoegen. Het mengsel teruggieten in de pan en verhitten tot de saus dik genoeg is dat het aan de bolle kant van een metalen lepel blijft plakken (ong. 5 minuten). NIET LATEN KOKEN. Het roommengsel bij de aardbeien zeven, mixen en in de koelkast koud laten worden.
Vul de ijsmachine met het mengsel en invriezen volgens de gebruiksaanwijzing.