“Het verlangen is de helft van de smaak van de asperge”

Een asperge steekt de kop door het zand. Tijd om te oogsten.

Vandaag wordt de eerste asperge (uit volle grond) van het seizoen officieel geveild. Groentekok Seppe Nobels van Graanmarkt 13 (beste groentenkok van het jaar), kwam gisteren bij ons langs voor deze leuke reportage.

Vandaag wordt de eerste asperge van het seizoen officieel geveild. En reken maar dat ze beter is dan vorig jaar. “Dat klinkt goed, maar de smaakbeleving heeft ook te maken met het verlangen naar”, zegt boer Dirk nuchter.

Groentekok Seppe Nobels van Graanmarkt 13 is één van de chef-koks die tot vandaag heeft gewacht om zijn eerste asperges aan te bieden. “Ik wil een eerlijke keuken brengen. Dat betekent ook asperges in het juiste seizoen en uit volle grond. Niettemin kijk ik er reikhalzend naar uit. Als de asperges ‘beginnen’, is het gewoon feest.” Daarom wil hij de asperges bekijken bij zijn leverancier, de boer zelf. Daar blijkt dat boer Dirk Lievens en zijn echtgenote Anne-Marie Blockx uit Geel de natuur toch een handje helpen. Onder een aantal aspergebedden ligt een soort van vloerverwarming. Daardoor kan je de aarde opwarmen tot 10° à 12°, een manier om de asperges een maandje eerder dan gewoonlijk te oogsten. “Nog vroeger is niet haalbaar, wegens te hoge kosten”, weet Dirk.

Op de groenteveiling van Sint-Katelijne-Waver spreekt woordvoerder Jo Lambrecht in dat geval van een geforceerde teelt. “Daar is niks mis mee, want ook die asperge komt uit volle grond. Mensen vragen naar de asperge, ook al is het seizoen nog niet officieel gestart. Mensen verlangen naar de asperge als teken van de lente”, zegt hij.

“Een aantal van onze klanten is me al komen vertellen dat onze asperges beter zijn dan vorig jaar”, voegt Anne-Marie toe. “Dat zeggen ze vooral omdat het zo lang is geleden dat ze nog asperges hebben gegeten. Het verlangen beïnvloedt de smaak”, lacht ze.

Lees het volledige artikel op: http://www.gva.be/cnt/dmf20160420_02248606/het-verlangen-is-de-helft-van-de-smaak-van-de-asperge

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *